18 d’abril del 2019

Catedrals Gòtiques a França IV: Chartres


La catedral de Chartres és una de les més famoses del món i marca l'inici de la plenitud del gòtic. Iniciada poc abans del 1200, serà la primera catedral on les noves tècniques constructives s'explotaran a l'engròs, la qual cosa la convertirà en el model per a les altres grans construccions posteriors.
L'anterior catedral romànica fou destruïda per un gran incendi l'any 1194 i s'aprofità la part inferior de la seva façana (el Portal Reial) i dels campanars, que quedaren integrats a l'obra gòtica.
La torre més alta va ser construïda molt després, ja en estil gòtic flamíger.
***


Com podem comprovar, a Chartres el gòtic ja apareix en el seu màxim esplendor.
A més, Chartres és juntament amb Bourges la catedral per excel·lència
on els místics hi veuen codificat el saber hermètic i alquímic de l'Edat Mitjana.
***


Vista de la majestuosa portalada nord, acabada de restaurar.
***


La capçalera és imponent i hi podem admirar l'enginy constructiu del gòtic. 
A Chartres els arcbotants, contraforts i pinacles són utilitzats amb tota la seva potència.
Els arquitectes medievals ja tenien a punt un sistema que els permetria construir edificis d'una audàcia i dimensions mai vistos fins aleshores.
***


La portalada sud, en  aquells dies pendent de restauració. Destaquen certs elements defensius, cosa que ens recorda la concepció de fortalesa de molts temples medievals, sense anar més lluny la catedral de la Seu d'Urgell.
***


Vista frontal de la imponent portalada sud.
***

 Tot i ser força alta, a la catedral de Chartres encara no s'observa
el vertiginós desig ascensorial de les naus gòtiques posteriors.
*** 


Però si alguna cosa fa cèlebre aquesta catedral són les seves vidrieres, les millor conservades del món. Quan hi vaig anar vaig tenir la mala fortuna que les de l'absis eren en restauració, a més de que la màquina de fotos era força dolenta (època pre-smartphones).






Un apunt que convé sempre remarcar quan pensem en els vitralls és que en el seu dia eren molt més vistosos que ara, protegits com estan per fora amb reixes, que tapen part de la llum.
Imagineu l'esclat de llum i color que devien ser aquestes catedrals a l'Edat Mitjana! 





Com ja he dit, quan hi vaig anar estaven restaurant les vidrieres de l'absis i no les vaig poder gaudir en tot el seu esplendor. En tot cas, aquí veiem una imatge trobada a la xarxa:

Resultat d'imatges de Chartres vitraux

***
I la nostra mala sort no va acabar aquí, ja que el famós laberint no el vam poder fer per que... estava cobert de cadires!!! Això sí, vam fer una copeta de Chartreuse en una terrassa vora la catedral.



<<Catedral de Laon