31 d’octubre del 2013

Elements químics: El Sodi (Na)

El sodi és un element molt comú i present diàriament a la nostra dieta a travès de la seva combinació amb el clor, el clorur sòdic: La sal comuna. També apareix en multitud de productes d’ús quotidià: Si mireu, per exemple, la composició de qualsevol xampú el primer ingredient és “Sodium Laureth Sulfate”, que no sé qué és, però té sodi... i sofre.
El sodi és imprescindible per al nostre organisme: Entre moltes altres coses, els seus àtoms regulen els impulsos nerviosos. Té 11 protons i s’assembla força al liti (sí, el de les piles). Forma el 2'6% de l'escorça terrestre.
El seu símbol provè del llatí “natrium”, amb el qual es denominava antigament el carbonat sòdic o sosa (la sosa càustica és hidòxid de sodi). És molt reactiu, d’aquí que a la natura sempre es presenti combinat amb altres elements, mai en estat pur. Moltes vegades m'he preguntat què dimonis és el sodi, és a dir, quin aspecte té. Me l'havia imaginat sempre com una espècie de sal blanca o quelcom així... però no! Resulta que és... un metall! I el seu aspecte en estat pur així ho demostra.
Una altra curiositat del sodi és que, en estat pur, reacciona molt violentament amb l’aigua. Si llencem un bloc de sodi a l’aigua... explota! D’aquí que sigui molt difícil apagar un incendi quan hi ha sodi pel mig. Com veiem, l’aparentment inofensiu sodi no ho és tant quan es troba en estat pur...

La cara real del Sodi: