Els tardígrads són uns animalons quasi microscòpics (com a molt poden medir 1'5 milímetres) capaços de resistir a condicions ambientals extremes que mataríen qualsevol altre animal. Van ser descrits per primera vegada per Johann August Ephraim Goeze l'any 1773, que pel seu aspecte els va anomenar "ossets aquàtics". El terme "tardígrad" significa "de pas lent" i fou utilitzat per Lazzaro Spallanzani pocs anys després, degut a la lentitud dels seus moviments.
Poca gent ho sap, però aquests animals són pertot arreu, des dels cims de l'Himalàia fins a les profunditats oceàniques passant pels deserts, les coves, casa meva i casa vostra. I també són a dins nostre: En un got d'aigua n'hi pot haver 25.000. Els tardígrads tenen el cos dividit en quatre segments (sense comptar el cap), quatre parells de potes sense articulacions, i peus amb urpes o dits. No semblen tenir ulls, nas ni orelles i s'alimenten filtrant amb la seva curiosa boca extensible els nutrients primordials dissolts a l'aigua, bactèries, microbis i algues microscòpiques.
Alguns poden sobreviure a temperatures properes al zero absolut (-273 °C) i temperatures elevades fins a 151 °C, poden suportar 1.000 vegades més radiació que altres animals, fins a 6500 vegades la pressió atmosfèrica, resistir el buit espacial o passar una dècada sense aigua. També han resistit submergits en alcohol pur i èter (no sabem però en quin estat etílic devien quedar les pobres bèsties). I és que quan les coses es posen negres, els tardígrads poden entrar en un estat de letàrgia per deshidratació anomenat criptobiosis, en el qual s'hi poden estar uns quants anys esperant que la situació millori.
Així que... Don't be water, my friend: Be tardigrad!
Tardígrad, vist al microscopi electrònic. |
+ info a: http://www.wired.com/2014/03/absurd-creature-week-water-bear/