25 d’octubre del 2013

Les piràmides de Snefru

A l'antic Egipte, l'any 2614 a.C. arriba al poder la IV dinastia i, amb ella, l'Imperi Antic assolirà el seu apogeu. El primer faraó de la nova dinastia serà Snefru, que sembla era un obsessionat de la construcció de piràmides. Amb ell, aquestes construccions rebràn l'impuls definitiu. En els seus 20 i pico anys de regnat en va fer construïr fins a 3. Com veurem, cada vegada van ser més evolucionades. Primer va fer aixó: La piràmide de Meidum.


Snefru no devia quedar gaire content de la seva primera "piràmide", així que va manar construïr-ne una altra de més maca, amb totes les cares simétriques, inclinades i llises... vaja, una piràmide com déu mana. La van començar però, ai las! Quan estaven a mig camí sembla que es va començar a esquerdar per que les parets eren massa verticals. Així que van haver de reduïr la inclinació a la part superior per tal de no forçar massa l'estructura i el resultat va ser l'extranya "Piràmide Romboidal" de Dashur.


 Veient l'esguerro de la segona piràmide, Snefru devia dir als seus arquitectes: Allà davant en feu una altra que quedi bé o us consagro a Sobek*! I, efectivament, just davant la piràmide romboidal, s'aixecà la tercera i definitiva piràmide de Snefru, la "Piràmide Roja", pel color rogenc de la pedra utilitzada. Aquesta ja és una piràmide ben feta tot i que, si us fixeu, no és perfecta per que la inclinació és molt suau i resulta una mica xata (sens dubte, per tal de no repetir l'error de la segona piràmide). En aquesta tercera piràmide fou enterrat Snefru. Gràcies a ell (o per culpa seva) els egipcis ja sabien com construïr estructures colossals que deixarien bocabadades totes les generacions futures, sobretot gràcies al seu fill i successor, Jufu, més conegut per nosaltres com Keops.


*Sobek, el déu cocodril.